Informacije i zakazivanje

+38163545055

Email

spacentarharmony@gmail.com

RADNO VREME

na zakazivanje

Sauna utiče na poboljšanje opšteg psiho-fizičkog stanja organizma, dovodi do relaksacije mišića, povećanja otpornosti organizma, sagorevanja kalorija, ublažavanja stresa i stabilizacije krvnog pritiska.

Prve efekte saune videćete na koži. Obilno znojenje otvara pore i omogućava da odumrle ćelije i nečistoće koje su duboko u koži izađu na površinu. Poboljšava se cirkulacija, tako da koža dobija zdravi sjaj, bolji tonus i elstičnost. Korišćenje saune nakon težeg fizičkog rada je efikasan način za čuvanje od upale mišića.

Sauna višestruko poboljšava krvotok disajnih puteva, hidrira pluća i čisti sluznicu pluća, grla i nosa od sluzi i alergena. Sauna se preporučuje osobama sa aknama, reumatskim tegobama, išijasom i menstrualnim problemima.

KORIŠĆENJE FINSKE SAUNE

Korišćenje finske saune se sastoji od cikličnog boravka u sauni (10-15 min), rashlađivanja tela (1-3 min) i odmaranja (10-15 min). Dovoljan je jedan ciklus, a mogu se upražnjavati i 2-3 u zavisnosti od uzrasta, stanja, zdravlja i pripremljenosti organizma.

Koristite finsku saunu na sledeći način:

Istuširajte se mlakom vodom, osušite kožu peškirom i uđite u saunu. Obavezno sedajte na svoj peškir.

Temperatura u sauni treba da se kreće od 60 do 80 o C. Maksimalno preporučeno vreme za zadržavanje u sauni je 15 min. Vlažnost vazduha reguliše se dodavanjem vode iz posude na kamen u peći, što povećava i ubrzava znojenje. Na klupi možete sedeti ili ležati, ali je obavezno da poslednja tri minuta pre izlaska iz saune provedete u sedećem položaju kako bi vam se stabilizovao pritisak. Za vreme boravka u sauni pronađite ugodan položaj, opustite se i uživajte.

Hlađenje tela se obavlja tuširanjem tela mlakom, a zatim sve hladnijom vodom, koliko prija Vašem organizmu. Rashlađivanje obavezno započnite tuširanjem ruku i nogu hladnom vodom, a zatim postepeno prema središtu tela i glavi.

Posle rashlađivanja, odmorite se 10-15 minuta uz ispijanje hladnih i osvežavajućih napitaka, i obucite se kad prestane znojenje. Ukoliko želite, ponovite ciklus još 1-2 puta.

Posle rashlađivanja, odmorite se 10-15 minuta uz ispijanje hladnih i osvežavajućih napitaka, i obucite se kad prestane znojenje. Ukoliko želite, ponovite ciklus još 1-2 puta.

VAŽNE INFORMACIJE PRE KORIŠĆENJA FINSKE SAUNE

-SAUNU NIKAKO NE SMEJU DA KORISTE OSOBE SA SRČANIM PROBLEMIMA, PEJSMEJKEROM

-SAUNU NE BI TREBALO DA KORISTE OSOBE SA OBOLJENJIMA SRCA I KRVOTOKA, OSOBE SA IZRAZITO VISOKIM ILI NISKIM KRVNIM PRITISKOM, PROŠIRENIM VENAMA, TROMBOZOM, OBOLJENJEM ŠTITNE ŽLEZDE, KAO NI OSOBE SA AKUTNIM INFEKCIJAMA, U SLUČAJU AKUTNIH ASMATIČNIH PROBLEMA, TRUDNICE, PORODILJE I PRVIH DANA MENSTRUALNOG CIKLUSA

-u saunu se ne ide u alkoholisanom stanju, posle obilnog obroka ili praznog stomaka i u lošem zdravstvenom stanju (grip, visoka temperatura)

-ako se pre saune bavite sportskim aktivnostima sačekajte da se vaš puls vrati u normalu (oko sat vremena pre ulaska u saunu) -posle boravka u sauni se ne preporučuje fizička aktivnost i obilni obroci u naredna 2 sata.